Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υλοποίηση – Περιγραφή Ενοτήτων Εργασίας


 

Ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Ο εν λόγω τομέας προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Παρέχει έσοδα για τη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων και υποδομών που απολαμβάνουν επισκέπτες & κάτοικους και προάγει την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα. Το προτεινόμενο έργο «Π.Ρ.ΑΞ.ΕΙΣ.» προβάλει τα οφέλη που αποφέρει η υιοθέτηση της αειφόρου ανάπτυξης στον ξενοδοχειακό τομέα και ειδικά στην ξενοδοχειακή μονάδα Mediterranean Village Hotel & Spa. Μέσω των παραδοτέων επιδιώκονται η παροχή βιώσιμων λύσεων στην ανωτέρω εξεταζόμενη μονάδα.

ΕΕ:1

Τίτλος: Διαχείριση & Συντονισμός

Η ΕE1 εκτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Στόχος της είναι:

  • η ανάπτυξη αποτελεσματικής παρακολούθησης του συνόλου του έργου,
  • η διασφάλιση της ολοκληρωμένης, αποδοτικής και ικανής διαχείρισης των δραστηριοτήτων/
    παραδοτέων
  • η επιτυχής υλοποίηση του έργου από πλευράς χρόνου, ποιότητας και κόστους.
    Η ΕΕ1 θα παράσχει έναν πλήρη οδηγό διαχείρισης που καθορίζει τη θέσπιση μέτρων για την προώθηση των πορισμάτων του έργου και, υπό την έννοια αυτή, θα θέσει τη βάση για τις δράσεις διάδοσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου.

ΕΕ:2

Τίτλος: «Κυκλικό» Ξενοδοχείο

Στόχος της ΕΕ2 είναι η σταδιακή μετατροπή του εξεταζόμενου ξενοδοχείου σε «Κυκλικό». Ως «Κυκλικό» ξενοδοχείο χαρακτηρίζεται εκείνο που επιφέρει σημαντικές περιβαλλοντικές βελτιώσεις στη δομή του, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το αποτύπωμά του στο φυσικό & ανθρωπογενές περιβάλλον πετυχαίνοντας την ολική μετάβαση του στο κυκλικό μοντέλο οικονομίας. Η μετάβαση αυτή θα δημιουργήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα και οφέλη έναντι των ανταγωνιστών του, όπως:

  •  αναγνώριση ως καινοτόμα δράση από τις διεθνείς αγορές.
  • αύξηση ανταγωνιστικότητας.
  • βελτιωμένη εμπειρία των επισκεπτών.
  • βελτίωση marketing.
  • αύξηση της κερδοφορίας (μείωση λειτουργικού κόστους μέσα από επεμβάσεις και δράσεις).
  • επιμόρφωση προσωπικού/τοπικής κοινωνίας.
  • ενημέρωση επισκεπτών για καλές πρακτικές/δράσεις.
  • Αύξηση συνεργασιών με φορείς / επιχειρήσεις κ.ά

ΕΕ:3

Τίτλος: Πιστοποίηση Καλών Πρακτικών Κυκλικής Οικονομίας

Η πιστοποίηση καλών πρακτικών κυκλικής οικονομίας (ΚΟ) θα δημιουργηθεί για να προσφέρει μια νέα αντίληψη για τη περιβαλλοντική διαχείριση στο Mediterranean Village Hotel & Spa. Ο Κανονισμός πιστοποίησης που θα αναπτυχθεί, θα περιλαμβάνει τις ελάχιστες υποχρεώσεις που οποιοδήποτε ξενοδοχείο ή κατάλυμα θα πρέπει να φιλοδοξεί να επιτύχει. Τα Κριτήρια θα σχεδιαστούν για να χρησιμοποιούνται από όλους τους τύπους και τα μεγέθη των ξενοδοχείων. Ο Κανονισμός θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το Mediterranean Village Hotel & Spa κατά τη διάρκεια του έργου. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το ξενοδοχείο θα αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.

ΕΕ4:

Τίτλος: Πολυθεματική Ψηφιακή Εφαρμογή

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση των απειλών που προσβάλουν τις επιχειρήσεις του τουρισμού [όπως φυσικές καταστροφές (Ιούλιος 2019 – Χαλκιδική), υγειονομικές κρίσεις (πέραν της τωρινής, υγειονομικοί κίνδυνοι (το πρόβλημα των απορριμμάτων στις νησιωτικές περιοχές], γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη εφαρμογής ολοκληρωμένων στρατηγικών αντιμετώπισής τους, καθώς παρατηρείται ότι απασχολούν τα ενδιαφερόμενα μέρη (tour operators) που όλο και περισσότερο στέκονται αρωγοί τέτοιων πρωτοβουλιών. Υπό αυτή την οπτική γωνία, στο πλαίσια εταιρικής υπευθυνότητας, θα αναπτυχθεί ψηφιακή πολυθεματική Εφαρμογή με έμφαση στη διαχείριση κινδύνων/κρίσεων, η οποία θα λειτουργήσει ως βήμα συνεχούς βελτίωσης της ΕΚΕ που εφαρμόζει το ξενοδοχείο καθώς ήδη από το ξέσπασμα του COVID-19 έχει εντάξει ειδική ενότητα ενημέρωσης στην ιστοσελίδα του, παρέχοντας πληροφορίες σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις υπηρεσίες που έχει προσθέσει και εφαρμόζει (για την διασφάλιση της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων του). Η εν λόγω Εφαρμογή θα αναπτυχθεί μέσω κινητών συσκευών και θα αποτελέσει ένα μόνιμο εργαλείο συνεχούς πληροφόρησης των επισκεπτών και των υπαλλήλων των τουριστικών καταλυμάτων για θέματα ασφάλειας από υγειονομικές και άλλες κρίσεις-πρόληψη κινδύνων κ.α.. Οι δικαιούχοι του έργου θα δεσμευτούν ότι η ψηφιακή Εφαρμογή θα συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες προστασίας δεδομένων της ΕΕ, ιδίως με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και την οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

ΕΕ:5

Τίτλος: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η συγκεκριμένη ΕΕ αφορά κατά κύριο λόγο την πιλοτική δημοσίευση Απολογισμού Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) του ξενοδοχείου. Η ΕΕ5 συμβάλλει στην πλήρη συμμόρφωση της ξενοδοχειακής επιχείρησης με τον νέο νόμο 4403/2016, ο οποίος αποτελεί συνέχεια της Οδηγίας (ΕΕ/2014/95) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (Ε.Ε. L 330/1 της 15ης Νοεμβρίου 2014) «για την τροποποίηση της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία από ορισμένες επιχειρήσεις και ομίλους». Τα πλεονεκτήματα από την έκδοση Απολογισμού ΕΚΕ μπορεί να είναι πολύπλευρα, όπως:

  • παρακολούθηση της απόδοσης της εγκατάστασης σε επίπεδο βιωσιμότητας (μείωση αποβλήτων, εξοικονόμηση κόστους κ.ά.),
  • αύξηση της εμπιστοσύνης των ενδιαφερόμενων μερών προς τις επιχειρήσεις,
  • αποτελεσματική διαχείριση των περιπτώσεων επιχειρηματικού κινδύνου,
  • εκπαίδευση και συνεχής μάθηση από τη διαδικασία σύνταξης των Απολογισμών,
  • διαρκής βελτίωση περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματος της επιχείρησης,
  • προώθηση της επιχειρηματικής ακεραιότητας,
  • βελτίωση της εικόνας και της εταιρικής φήμης (διαχρονικότητα του brand),
  • καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση

ΕΕ:6

Τίτλος: Επικοινωνία & Διάχυση

Το έργο «Π.Ρ.ΑΞ.ΕΙΣ.» απαιτεί και στοχεύει σε μία άρτια σχεδιασμένη επικοινωνιακή στρατηγική. Για να επιτευχθεί αυτό, το σύνολο των δράσεων διάδοσης θα περιγραφεί μέσω ενός ισχυρού πλάνου
εξωστρέφειας. Η χρήση της τεχνολογίας, του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) θα δράσουν ως αρωγοί των στόχων και των αποτελεσμάτων του έργου σε ευρύ κοινό. Θα διοργανωθεί μία (1) Ημερίδα προς ενημέρωση των τοπικών φορέων σχετικά με τις δράσεις του Έργου, ενώ στο κλείσιμό του ως συνολική συγκεντρωτική δράση, θα διοργανωθεί ένα τελικό Συνέδριο στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του έργου καθώς και τα επόμενα βήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα αυτού. Η Ημερίδα και το Συνέδριο θα διεξαχθούν εντός Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.